Home Αστρο Συνταγές Μαγειρικής Λαχανικά

Λαχανικά

 

ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ χρόνος μαγειρέματος 15΄

Αγαπημένη συνταγή του μπαμπά μου ,συνήθως την έφτιαχνε το καλοκαίρι που είχε φρέσκιες ντομάτες και όχι θερμοκηπίου.

ΥΛΙΚΑ

3 ντομάτες φρέσκιες ή ένα κουτάκι αποφλοιωμένες ντομάτες ,1 κρεμμύδι ,1 κούπα ρύζι καρολίνα ,1 κύβο ζωμό κρέατος ,2 κουταλιές λάδι ,αλάτι ,πιπέρι ,και μισό κουταλάκι ζάχαρη .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα μεσαία το λάδι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε ,προσθέτουμε μετά την ντομάτα ,τον κύβο κρέατος αλάτι πιπέρι και 4 ποτήρια νερό μόλις αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε το ρύζι ελέγχουμε αν είναι αρκετό το νερό για να βράσει το ρύζι θέλει περίπου 20 λεπτά να εχει ζωμό όταν θα το κλείσετε γίνετε σούπα ,αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τυρί τριμμένο επάνω και κρουτόν ψωμάκια .

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ χρόνος μαγειρέματος 20΄

ΥΛΙΚΑ

½ σακουλάκι ρύζι μακρύκοκο ,3 πράσα ,1 κρεμμύδι ξερό ,αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα ,αλάτι πιπέρι ,2 κουταλιές λάδι και 1 /2 κουταλιά βούτυρο μαγειρικό, και 1 κύβο κρέατος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία μεσαία κατσαρόλα θα βάλετε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι θα το τσιγαρίσετε καλά ,κόψτε τα πράσα σε μικρά κομμάτια πλύνετε τα πολύ καλά, προσθέστε τα στο κρεμμύδι βάλτε αλάτι πιπέρι τον ζωμό του κρέατος και 1 ποτήρι νερό σιγοβράστε τα για 5 λεπτά .Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζετε το ρύζι να γίνει σπυρωτό ,το στραγγίζετε και ρίχνετε το βούτυρο .Σερβίρετε το ρύζι σε ζεστή πιατέλα και επάνω τα πράσα .

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙχρόνος μαγειρέματος 15΄

ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο αγκινάρες κατεψυγμένες , 1 κρεμμύδι ξερό ,2 φρέσκα κρεμμυδάκια ,2 κουταλιές λάδι ,λίγα φυλλαράκια άνηθο ,1 κούπες ρύζι καρολίνα ,αλάτι πιπέρι .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεσαία κατσαρόλα βάζετε το λάδι ,τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ,τον άνηθο τις αγκινάρες αλάτι πιπέρι και τα τσιγαρίζετε καλά προσθέστε 3 ποτήρια νερό μόλις αρχίσει να βράζει το φαγητό προσθέστε το ρύζι χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ΄ χρόνος μαγειρέματος 25΄

ΥΛΙΚΑ

1 Πακέτο αγκινάρες ,4 μεσαίες πατάτες ,1 κρεμμύδι ξερό ,4 καρότα ,1/2 μάτσο άνηθο ,4 κρεμμυδάκια φρέσκα ,αλάτι ,πιπέρι ,2 μεγάλες κουταλιές λάδι ,1 λεμόνι, 1 κουταλιά σούπας αλεύρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατσαρόλα πλατειά το λάδι ,τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια ,τα καρότα, τις πατάτες ,τις αγκινάρες το αλεύρι αφού το διαλύσετε σε 1 κούπα νερό, το αλάτι πιπέρι, άνηθο και νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει ,δοκιμάστε το και προσθέστελεμόνι αν θέλετε το αυγοκόβετε

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό πατάτες ,1 σκελίδα σκόρδο ,λεμόνι, μουστάρδα, αλάτι ,ρίγανη ,πιπέρι, βούτυρο λάδι .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα ,τις βάζουμε σε ένα ταψί κόβουμε το σκόρδο σε κομματάκια ρίχνουμε το αλάτι και τις ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα βαζάκι βάζουμε νερό λάδι πιπέρι 1 κουταλάκι μουστάρδα και μισό λεμόνι ,το χτυπάμε πολύ καλά και περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τις πατάτες ,πασπαλίζουμε με ρίγανη και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .

ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ

ΥΛΙΚΑ

6 Πιπεριές,6 ντομάτες ,2κολοκύθια ,μαϊντανό, 2 κρεμμύδια ξερά ,1 σκελίδα σκόρδο,1 ποτήρι ελαιόλαδο, τυρί φέτα ,υπολογίστε 1 κουταλιά ρύζι για κάθε γεμιστό ,ντοματοπολτό ,1 κύβο ζωμού βοδινό τυρί τριμμένο μαιντανο και δυόσμο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές καθαρίζουμε τους σπόρους τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε στο ταψί ,συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τις ντομάτες τις οποίες την γέμιση θα την βάλετε στο μούλτι ,καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπαίνουν και αυτά στο μούλτι ,και τα 2 κολοκυθάκια και δύο φέτες τυρί φέτα ,τα αλέθουμε ,και στην συνέχεια βάζουμε το τηγάνι στο μάτι και ρίχνουμε το μίγμα από το μούλτι ,το ½ ποτήρι λάδι αλάτι πιπέρι ,τον μαϊντανό τον δυόσμο και τον κύβο ,προσθέτουμε 1 κουταλιά ντοματοπολτό και νερό τα αφήνουμε 5 λεπτά συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί και βάζουμε μετά το ρύζι τα αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά ,και γεμίζουμε τα γεμιστά .Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι επάνω τρίβουμε τυρί και συμπληρώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό .Τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα σχεδόν .Αν θέλετε να βάλετε κιμά αφαιρείτε τα κολοκύθια .

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκύθια λίγο μεγάλα περίπου 1 κιλό ,1 πιάτο βαθύ κεφαλοτύρι ,4 αυγά,1 κρεμμύδι ξερό ,1 πιάτο βαθύ φρυγανιά τριμμένη όχι γεμάτο, πιπέρι ,αλάτι ελάχιστο ,αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα κολοκύθια να μαλακώσουν ,τα βάζουμε σε πιάτο και τα λιώνουμε με το πιρούνι, μετά σε λεπτό στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά υγρά ,σε ένα μπώλ βάλτε τα κολοκύθια τα αυγά, το τυρί, το κρεμμύδι αλεσμένο και προσθέστε σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι το μίγμα την φρυγανιά να μην γίνει σφιχτό το μίγμα αλλά ούτε και ρευστό .αφήστε το μίγμα για 1 ώρα στο ψυγείο και μετά παίρνετε κουταλιά κουταλιά τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Μόλις τηγανιστούν βάζετε τους κολοκυθοκεφτέδες επάνω σε απορροφητικό χαρτί και μετά τους σερβίρετε .

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ

4 μελιτζάνες στενόμακρες ,μπόλικο τυρί κίτρινο τριμμένο ,ντομάτες φέτες ,αλάτι, πιπέρι , λάδι για το τηγάνισμα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες στο μάκρος ,τις βάζουμε σε αρκετό νερό με λίγο αλάτι για να ξεπιικρίσουν τις αφήνετε ½ ώρα μετά τις στραγγίζετε τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι ,τις ακουμπάτε μετά σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλλουν το παραπανίσιο λάδι, κόβετε φέτες την ντομάτα . Σε ένα πυρέξ ή  απλό ταψί ,βάζετε μία σειρά μελιτζάνες ,μία σειρά από πάνω μπόλικο τυρί ,μία σειρά από πάνω ντομάτες ,και δεύτερη σειρά όπως ξεκινήσατε ,μελιτζάνες και μπόλικο τυρί χωρίς ντομάτες ,το ψήνετε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

ΤΟΥΡΛΟΥ [ΜΠΡΙΑΜ]

ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες μακρόστενες ,2 κρεμμύδια ξερά.1 σκελίδα σκόρδο,2 κολοκυθάκια ,λίγα φασολάκια φρέσκα ,3 πιπεριές πράσινες ,ντομάτες φρέσκιες ,αλάτι ,πιπέρι λάδι μαϊντανό .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προτιμώ το φαγητό αυτό να το βάζω στην γάστρα και να το ψήνουμε στο φούρνο .Κόβουμε τις μελιτζάνες σε 4 κομμάτια η κάθε μία και τις βάζουμε σε νερό με λίγο αλάτι για ½ ώρα να ξεπικρίσουν , κόβουμε τα κολοκύθια τα βάζουμε στην γάστρα ,προσθέτουμε όλα τα λαχανικά κομμένα ,προσθέτουμε εφόσον έχουμε στραγγίσει και τις μελιτζάνες ,το κρεμμύδι το σκόρδο και το μαϊντανό όλα ψιλοκομμένα , αλάτι πιπέρι.

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 20 '

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1κιλό σπανάκι ,2 κρεμμυδάκια φρέσκα ,1/2 ματσάκι άνηθο,1 ποτήρι ρύζι καρολίνα ,1 κρεμύδι ξερό αλάτι πιπέρι ,1/2 κούπα ελαιόλαδο λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε φυλλαράκι φυλλαράκι το σπανάκι ,το πλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε .Σε μία χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ψιλοκόβουμε τα κρεμυδάκια και το κρεμύδι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε ,προσθέτουμε το σπανάκι τον άνηθο τα φέρνουμε μία βόλτα προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το καθαρισμένο ρύζι το αλάτι το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει και να μείνει με το λαδάκι του ρίχνουμε και λίγο λεμόνι και σερβίρουμε .

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1 μικρό λάχανο ,1 κρεμύδι ξερό ,1/2 ποτήρι λάδι ,1/2 ποτήρι ρύζι ,1 κουταλιά ντοματοπολτό ,αλάτι πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα χαμηλή μικρή βάζουμε το λάδι ,το κρεμύδι  προσθέτουμε το λάχανο κομένο σε μικρά κομμάτια το ανακατεύουμε μια δύο φορές και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε το καθαρισμένο ρύζι το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει .

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 30'

ΥΛΙΚΑ 4 μελιτζάνες φλάσκες ,1 μεγάλο κρεμμύδι , 1 σκελίδα σκόρδο,1 ποτήρι λάδι 500 γρ,φέτα,1 κουταλιά ντοματοπολτό ή 4 ντομάτες φρέσκιες ,αλάτι πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρειαστεί μισή ώρα πριν να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες. Σε ένα άλλο πιάτο θρυμματίζετε την φέτα και την αφήνετε στην άκρη .Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες τις πλένουμε και τις κόβουμε στο μάκρος φέτες,τις βάζουμε σε μπώλ με νερό και αλάτι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν .βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες ή τον ντοματοπολτό ,το αλάτι το πιπέρι και αφήνουμε την σάλτσα να ψηθεί.Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες καλα και απλώνουμε μία κουταλιά σε κάθε φέτα μελιτζάνας από την θρυμματισμένη φέτα .Τυλίγουμε τη μελιτζάνα ρολάκι και βάζουμε οδοντογλυφίδα για να συγκρατήσουμε τις άκρες .Τις βάζουμε σε ταψάκι με σειρά ρίχνουμε την σάλτσα από επάνω και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο για 30 λεπτά.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ Η ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 50 '

ΥΛΙΚΑ 1 κιλό φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα ,1 μεγάλο κρεμμύδι,1 ποτήρι ελαιόλαδο,2 πατάτες ,1/2 κιλό ντομάτες φρέσκιες ή 1 κουταλιά ντοματοπολτό αλάτι ,πιπέρι ,μαιντανό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα φρέσκα φασολάκια από τις ίνες και τα πλένουμε καλά.Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρεμμύδι το σωτάρουμε και ρίχνουμε τα φασολάκια ,αν είναι κατεψυγμένα δεν τα ξεπαγώνουμε .Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες το αλάτι το πιπέρι ,τον μαιντανό και 1 ποτήρι νερό ,μετά απο 20 λεπτά κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις προσθέτουμε και αυτές Αφήνουμε τοο φαγητό να βράσειι σε μέτρια φωτιά περίπου 45 λεπτά.

 

HTML Hit Counter
Web Counter script type="text/javascript">